mate çayı hakkında her şey
- Matea Company
- 6 Ara 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 10 Ara 2024
Çayın faydaları, kahvenin verdiği enerji ve çikolatanın modu yükselten etkisi. Bunlar Güney Amerika’nın gizemli mate çayının özelliklerinden sadece birkaçı.
Yerba mate olarak da bilinen mate çayı, Brezilya, Arjantin ve Uruguay’da 500 yıldır yetişen ve geleneksel mate bardaklarında sıcak olarak tüketilen bir çay. Günümüzde Mauro Icardi’den James Hetfield’a, Messi’den Papa Francis’e birçok ünlünün elinden düşüremediği Güney Amerika’nın kültürel sembolü.

mate çayının hikayesi
İlk olarak Parana yağmur ormanlarında Guarani kabilesi tarafından keşfedilen mate çayı, uyandırıcı ve zihin açıcı etkileri fark edilince, tanrıların bir hediyesi olarak kabul edilip, gündelik ritüellerin bir parçası haline geliyor.

Geleneksel olarak “gourd” adı verilen su kabağından yapılan kaplardan “bombilla” isimli filtreli pipetlerle tüketiliyor. Ailecek veya arkadaşlarla aynı kaptan sırayla içmek de en önemli ritüellerinden biri.

mate çayının faydaları
Mate çayı içerdiği yüksek kafein ve teobromin kombinasyonuyla çarpıntı yapmadan uzun süreli ve dengeli bir enerji sağlıyor. Bu da futbolcuların maçlardan önce kahve ya da enerji içeceği yerine mate çayını tercih etmesinin en önemli nedeni.

Mate çayı enerji verici etkisinin yanında, metabolizmayı hızlandırıcı, kilo vermeye yardımcı özellikleriyle de sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi. Ayrıca kan şekerini ve kolesterolü düşürücü etkisi, kalp sağlığını destekleyici faydaları da çok sayıda araştırmayla destekleniyor.
peki, mate çayının tadı nasıl?
Yetiştiği bölgeye, kavurma ve öğütme tekniklerine göre çok farklı tat profillerine sahip olabiliyor bu mistik bitki. En karakteristik özelliği odunsu ve tütsülenmiş bir aroma ve kokuya sahip olması. Bunun yanında meyvemsi, karamelimsi tatlar ve çimensi kokular da sıklıkla fark edilebiliyor. Kısaca “yeşil çay on steroids” diyebiliriz.
iyi güzel de, mate çayı nasıl demleniyor?
Geleneksel olarak, mate bardağına bolca mate çayını döktükten sonra, az miktarda sıcak su eklenerek bütün gün tüketiliyor. Aşağıdaki videodan detaylarını izleyebilirsiniz.
Daha pratik bir demleme yöntemi için French Press’e bir yemek kaşığı mate çayı ve 70 derecede 200 ml (bir kupa) sıcak su ekleyin. 4 dakika demlendikten sonra süzüp keyifle içebilirsiniz. Not: Kaynar su kullandığınızda çay acımsı bir tat verir, o nedenle su kaynadıktan sonra 30 saniye bekleyip koyarsanız daha yumuşak bir içim elde edebilirsiniz.
Sıcak havalarda soğuk su ile demleyip içine limon ve nane gibi botanikler ekleyebilirsiniz. Hatta bu yöntem Güney Amerika’da o kadar popüler ki, ayrı bir ismi bile var, “tereré”.
matea

Beni uğraştırma derseniz de hazır yapılmışı var, Matea 🧉. Doğal mineralli su ile ürettiğimiz, matenin bütün lezzetini ve faydalarını alabileceğiniz Matea, Türkiye’de üretilen ilk mate. Yüksek kafeinli ve düşük kalorili bir enerji kaynağı.
Çalışırken, spordan önce, bir partide ya da bir yemeğin yanında biraz enerjiye ihtiyaç duyduğunda Matea yanında.